روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

۵ مطلب در تیر ۱۳۹۷ ثبت شده است


امید عبدالوهابی
ایران با بحران‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی روبه‌رو است. دولت هم سعی دارد تا برای شفافیت گام‌های موثری بردارد اما به نظر می‌رسد این موضع نه تنها به کاهش بحران‌ها کمک نکرده بلکه بر ابهامات و فضای خاکستری افزوده است. مردم با تعدد نهادهایی مواجه هستند که هر کدام بودجه‌های کلانی را به خود اختصاص می‌دهند و نتیجه این می‌شود که دولت تصمیم‌گیر نهایی نیست! فارغ از ابعاد منفی این ادعا دولت باید بتواند اقتدار خودش را در پایبندی به شعائر نشان دهد؛ کاری که می‌تواند پر هزینه باشد اما کمترین خروجی آن گردش شفاف اطلاعات، بازگویی نقاط پر ابهام در ساختار سیاسی کشور، افزایش پایگاه اجتماعی دولت و در نهایت رفع مشکلات و مصائب کنونی از قبل اعتماد مضاعف جامعه مدنی خواهد بود. دولت نقش اول این نمایش حساس را بر عهده دارد و بدون وجود یک تیم تخصصی ارتباطات جهت تحکیم بنیادهای شفافیت و مواجهه با انتقادات بعید است که بتواند از اقتدار خود دفاع کند. اکنون در جامعه، اطلاعات با اطلاعات بازتولید می‌شود و در ازای آن فضایی پر آشوب مطرح می‌شود که هیچکس مسئولیت کار خود را نمی‌پذیرد و دولت تنها اسم است نه رسم! در این جا باید پرسید که در حالتی که بر شایعات دامن زده می‌شود و بگم بگم ها حاکم است دولت در این فضای خاکستری چه باید بکند؟
روح‌الله مهرجو کارشناس ارتباطات در این مورد به «ابتکار» می‌گوید: «متاسفانه اکنون مردم به رسانه‌های داخلی اعتماد ندارند بعضی وقت‌ها گروه‌های راست و چپ فقط در صدد کوبیدن یکدیگر هستند و خبرهای کذب منتشر می‌شود. مثلا برخی از خبرها هیچ تاثیری در کشور ندارد. ما با تیترهای یکسویه که افکار عمومی را بمباران می‌کنند مواجهیم. مردم نیز بیشتر در بحث‌های شبکه‌های اجتماعی وارد می‌شوند و خودشان صحت و ناراستی اخبار را چک می‌کنند و این به آشفتگی فضا می‌افزاید و مردم دیگر اعتمادی به رسانه‌های رسمی ندارند».
مهرجو می‌افزاید: «دولت نمی‌گذارد شفافیت گسترش یابد؛ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک‌ بخشی داریم تحت عنوان معاونت مطبوعاتی و خبر که متاسفانه از دیرباز هیچ اتفاق مبارک و میمونی به نفع روزنامه‌نگاران و اصحاب جراید در آن نیفتاده و هر روز شاهد فشار بیشتر به خبرنگارانیم. می‌شود گفت که خبرنگاران ما امنیت شغلی ندارند می‌ترسند تیتر بزنند و دچار خودسانسوری می‌شوند.‌ آزادی بیان هم با حقنه کردن اخبار به مردم همراه شده است. البته دولت به تنهایی مقصر نیست بلکه حاکمیت دچار تعدد مراکز موازی است که باعث می‌شود اگر دولت هم بخواهد فضا را شفاف کند بیشتر به ابهام و بی‌اعتمادی دامن بزند».
علت تکوین این فضای خاکستری چیست؟ دولت که در راستای شفافیت گام‌هایی را آغاز کرده، پس چگونه است که رنگ آرامش به جامعه دیده نمی‌شود و قبای شفافیت دولتی به اندام جامعه گشاده است؟

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۲ تیر ۹۷ ، ۱۶:۵۴
مجتبی مهرجو

به مناسبت روز مبارزه با سلاح های شیمیایی و میکروبی؛

تهران- ایرنا- سلاح شیمیایی تهدیدی جدی برای بشر شمار می رود. امروزه مدعیان حقوق بشر خود از سردمداران به کارگیری تسلیحات هسته ای در جهان محسوب می شوند که در عمل به هیچ کدام از موازین و تعهدات انسانی پایبند نیستند و در جهت دستیابی به منافع خود و با سکوت در برابر کشورهای متجاوز، جنایت های بزرگی را مرتکب می شوند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ استفاده از سلاح‌ شیمیایی پیشینه ای طولانی در تاریخ دارد اما قراردادها و مقاوله ‌نامه ‌های بین‌المللی آن را خلاف اصول انسانی و حقوق جنگ تلقی و طرفین درگیر را به پرهیز از کاربرد این مواد تشویق می کنند. کاربرد سلاح‌ خاص و اتخاذ شیوه‌های وخیم آسیب‌رساندن به نیروهای دشمن از جمله ممنوعیت های ابزار جنگی از نظر حقوق بین الملل هستند که درباره جنگ افزارهای شیمیایی مصداق دارد.

دگرگونی های شکل گرفته از کاربرد جنگ افزارهای شیمیایی در جهان باعث شد تا سازمان ملل در 11 نوامبر 1987 میلادی قطعنامه منع استفاده از جنگ افزارهای شیمیایی را تصویب کند. در این میان جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین قربانی جنایت های جنگی از طرف رژیم بعث عراق، بارها مورد حمله شیمیایی و میکروبی قرار گرفت. تابون، گاز وی ایکس، گاز سارین، گاز خردل و غیره از جمله سلاح شیمیایی و کشتار جمعی بود که عراق با استفاده از آنها بسیاری از غیرنظامیان و مردم بیگناه را هدف قرار داد و به شهادت رساند.

سردشت نخستین شهر قربانی فاجعه شیمیایی در هشتم تیر 1366 خورشیدی نماد برخورد دوگانه مجامع بین‌المللی در جهت تامین منافع ابرقدرت‌ها و مستکبران است تا بار دیگر مظلومیت ایران بر همگان آشکار شود. به همین سبب این تاریخ با عنوان روز «مبارزه با سلاح شیمیایی و میکروبی» نامگذاری شد تا جامعه جهانی، سازمان های بین المللی و قدرت های بزرگ این مظلومیت را در خاطر خود ثبت کنند و از تولید و کاربرد سلاح های کشتار جمعی از طرف هر گروه و دولتی ممانعت به عمل آورند.

«روح الله مهرجو» عضو هیات مدیره انجمن دفاع از حقوق مصدومان شیمیایی و مدرس دانشگاه، بمباران شیمیایی شهرستان سردشت در دوران دفاع مقدس را ناعادلانه ترین جنایت بشری دانست و گفت: «رژیم بعث عراق با بمباران شیمیایی مردم بیگناه سردشت، بزرگترین فاجعه بشری را در تاریخ رقم زد. در این زمینه منع جهانی، تصویب کنوانسیون سلاح های شیمیایی و تاسیس سازمان منع سلاح های شیمیایی نتیجه مذاکره ها و نشست های کشورهای عضو سازمان ملل برای طمینان از تکرار نشدن فجایعی اینچنینی بود.» در ادامه متن گفت وگوی پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا را با وی می خوانیم.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۸ تیر ۹۷ ، ۱۴:۱۸
مجتبی مهرجو

«روح الله مهرجو» پژوهشگر حوزه اجتماعی، کارشناس و مدرس علوم ارتباطات معتقد است:

باید گفت که برجام می تواند فرصتی برای بهبود وضعیت بازار سهام باشد که با عبور از ابهام در این زمینه می توان شرایط را در فضای عینی و واقعی تر نگریست. امید به پایبندی اروپایی ها به توافق نامه هسته ای اصلی ترین محرک رشد قیمت سهام در روزهای اخیر به شمار می رود. فضای بازار باید منطبق با شرایط جدید حرکت کند. حرکت نرخ دلار در مسیر صحیح خود و بهبود قیمت نفت و فلزات در بازارهای جهانی فرصت را به صنایع کالایی بورس می دهند.

** فضایی آرام و بدون هیجان

با اعلام دولت ترامپ و خروج از برجام و بازگشت دوباره تحریم ها معاملات بورس در فضایی آرام و به دور از هیجان انجام شد و هیچگونه عکس العمل منفی نشان داده نشد. همچنین در بخش صادرات به خصوص صادرات نفت مشکلی رخ نخواهد داد زیرا ایران در سال های تحریم توانسته از ابزارهای مختلف برای فروش استفاده کند. تمامی شرایطی که برای بورس رخ می دهد شبیه همان دورانی است که تحریم ها و فشارهای آمریکا بر علیه کشور شدید بود. در سال های اخیر که بحث تحریم بانکی یا نفتی مطرح شد، بورس با بحران شدید روبرو می شد و قیمت ها سقوط می کرد، اما امسال چنین بحرانی رخ نداد و اوضاع آرام است. اگر قرار بود وضعیت بورس مانند دوره های گذشته باشد، باید در روز کاری پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، ناظر سقوط شدید شاخص ها و قیمت می بودیم، اما چنین نشد. همچنین شرکت های بزرگ حقوقی و نهادهای مدیریتی بورس با عملکرد مناسب توانستند ، روند حرکت بازار را کنترل کنند و سهامداران نیز در این زمینه محتاطانه برخورد کردند. درباره چشم انداز حرکت بورس باید گفت که اگرچه امکان دارد شاخص بورس رشد نکند اما کاهش شدید شاخص نیز بعید است. شاید مدت زمانی شاهد عرضه ها و فروش های سنگین در بورس نباشیم و بازار بورس، دچار بحران «هیجان فروش» نخواهد شد و به سمت استفاده از تحلیل ها پیش خواهد رفت.

 

هدف ترامپ از خروج برجام فشار بر دیگر متحدان و شروع دوباره این کشور برای فشار بر ایران است. ترامپ با عملی خودخواهانه به دولت های دیگر دستور داد تا تحریم های پیشین به سرعت بازگردند و حتی شرکت های خارجی فعال را تهدید کرد تا فعالیت های خود را تعطیل کنند و در غیراینصورت از دسترسی آنها به بازار آمریکا جلوگیری می شود. باید اعلام که ایران دیگر همانند سال های گذشته در انزوای سیاسی و اقتصادی به سر نمی برد و در بازارهای منطقه ای و بین المللی به جایگاهی رسیده که بتواند از این شرایط بحرانی عبور کند. ترامپ با این عمل در معرض انتقاد بسیاری کشورها قرار گرفت به طوری که متحدان خود نیز این عمل را ناپسند و خلاف مقررات و قطعنامه های بین المللی دانستند. اروپا و کشورهای آسیایی دیگر به اعمال تحریمی علیه ایران دست نخواهند زد بلکه به مقاومت در برابر تحریم های آمریکا می پردازند و حمایت های از شرکت های خود را درصدر امور قرار می دهند.

 

ترامپ به عنوان یک سیاستمدار در سیستم حکومتی میان برخی از سیاستمداران، نخبگان رسانه ای، دانشگاهی، مدیریتی و.... از جایگاه مقبول و پسندیده ای برخوردار نیست و حتی برخی نیز معتقدند که وی خصلت های پوپولیستی دارد، بنابراین برای حفظ جایگاه اصلی که رسیدن به قدرت بود باید تمام تلاش خود را انجام دهد. افکار عمومی آمریکا و طیف گسترده ای از سیاستمداران پیشین آمریکا نیز درباره این عمل خودسرانه ترامپ انتقادهایی را کردند. متأسفانه این عمل آثار درازمدتی بر منطقه خاورمیانه خواهد گذاشت و مشکلات را دوچندان می کند. به‌ علاوه، این تصمیم باری مضاعف و سنگین بر مشکلات بزرگی که در داخل کشور وجود دارد می افزاید. ایران اکنون با وجود خروج ترامپ از برجام، همچنان به لطف توافق خوبی که از سوی ظریف و همکاران تدوین شد، در شرایط بسیار بهتری به نسبت دوره منتهی به برجام قرار دارد. انزوای اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه دوره منتهی به برجام، ایران در یک دوره تقریبا سه‌ساله توانست به دارایی‌ها در خارج دسترسی داشته و با حذف موانع ناشی از تحریم‌های هسته‌ای در راستای عادی‌سازی روابط اقتصادی با جهان حرکت کند.

بسیاری از مشکلاتی که در سال های اخیر برای کشور پیش آمده هیچ ارتباطی به برجام و تهدیدهای ترامپ نداشته و اینها همه ناشی از مسایل و تحریم هایی است که در سال های متمادی بر کشور تحمیل شده است.  هرچند مقاومت در برابر این غول اقتصادی، مالی و نظامی قطعا کار آسانی نخواهد بود. در نهایت اینکه پایبندی مستمر ایران به برجام و نقض آن از سوی آمریکا، نه‌تنها از نظر سیاسی و تبلیغاتی برد مهمی برای ایران است، بلکه گویای بلندی جایگاه اخلاقی ایران نیز هست.  اما هنوز بسیاری از موضوعات باید روشن شود، سطح و شدت واکنش اروپا و شماری دیگر از کشورها بسیار مهم است.

خروج آمریکا از برجام، نه فقط با نیت لطمه به ایران بلکه برای نشان‌دادن یک‌جانبه‌گرایی لجام‌گسیخته ترامپی در قالب شعار اول آمربکا بود. در هفته‌های گذشته تقریبا تمامی سران کشورها و رؤسای عمده‌ترین نهادهای بین‌المللی در کنار گروهی از اعضای کنگره آمریکا که بعضا از مخالفان برجام نیز بودند، از ادامه توافق هسته‌ای حمایت کردند با‌این‌حال، ترامپ همه درخواست‌ها را نادیده گرفت تا قدرت خود را به رخ دیگران بکشد به‌ویژه اینکه هم اینک با سخیف‌ترین و مبتذل‌ترین پرونده‌های سیاسی- اخلاقی تاریخ آمریکا مواجه است.

دریافت

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ تیر ۹۷ ، ۱۳:۱۳
مجتبی مهرجو

http://www.fekreeghtesadi.ir/wp-content/uploads/2018/06/12.pdf

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ تیر ۹۷ ، ۱۳:۰۱
مجتبی مهرجو
کلمه «لا اله الا الله» حصار محکم من است هر کس آن را بگوید، داخل حصار من شده و هر کس داخل شود، از عذاب من در امان است و امّا به شرطی و شروطی که من از شروطش هستم. فرمایش امام به این معنی است که توحید در صورتی مقبول درگاه خداوند است که همراه با پذیرش ولایت اهل بیت علیهم السلام باشد.

در سفر حضرت رضا علیه السلام به خراسان، مردم نیشابور مشتاق زیارت حضرت رضا علیه السلام بودند. از حضرت تقاضا کردند اندکى توقف فرماید تا چهره جذاب و متین آن یادگار رسول را ببینند. امام در حالى که لباس ساده اى بر تن داشتند، در برابر مردم قرار گرفت . مردم در دیدن آن حضرت بى تابانه فریاد شوق برداشتند. دو نفر از حافظان حدیث بنام ابوذرعه و محمّد بن اسلم مردم را به سکوت دعوت مى کردند و کلمات آن حضرت را براى مردم با صداى بلند بیان مى فرمودند.

مردم ساکت شدند و 24 هزار قلم و دوات آماده شد تا حدیث امام را بنویسند. این حدیث شریف بعدها به «حدیث سلسلة الذهب» (سلسله‌ی طلا) معروف شد؛ چون راویان آن حدیث همه از معصومین، رسول خدا و ائمه و جبرئیل علیهم السلام هستند. حضرت رضا علیه السلام حدیثى را که مربوط به «توحید و یگانگى ذات حق » است بدین سان بیان فرمودند:

« پدرم، موسی بن جعفر الکاظم، برای من روایت کرد از قول پدرش، جعفر بن محمد الصادق، از قول پدرش، محمد بن الباقر، از قول پدرش، علی بن الحسین زین العابدین، از قول پدرش، حسین بن علی که در سرزمین کربلا شهید شد، از قول پدرش، امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب که در کوفه شهید شد، از قول برادر و پسر عمویش، محمد رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم، از قول جبرئیل، که خداوند فرمود:« کلمه لا اله الا الله حصنی فمن قالها دخل حصنی و من دخل حصنی امن من عذابی»

کلمه توحید «لا اله الا الله» دژ و حصار محکم من است. هر کس آن را بگوید، داخل حصار من شده و هر کس داخل قلعه و حصار من شود، از عذاب من در امان است.

در این هنگام کجاوه امام به راه افتاد.(چه بسا مامورین مأمون، کجاوه را حرکت دادند.)

ولی امام اشاره کرد کجاوه را نگه دارند و ندا کرد:«بشرطها و شروطها و انا من شروطها»

 و امّا به شرطی و شروطی که من از شروطش هستم .

فرمایش امام به این معنی است که توحید در صورتی مقبول درگاه خداوند است که همراه با پذیرش ولایت اهل بیت علیهم السلام باشد.

منظور امام از بیان حدیث قدسى  چند نکته بود:

اول :

آنکه با نقل نام پدران و اجداد خود که هر کدام از دیگرى حدیث را روایت کرده اند تا به پیغمبر اکرم صلی الله علیه و اله وسلم و اینکه آن حضرت از طریق جبرئیل امین از مقام ربوبى ، این حدیث را شنیده است پدران بزرگوار خود را که همه امامان شیعه و خلفاى واقعى حق اند به مردم باز گفت و آنها را به یاد مردم آورد.

دوم:

موضوع یگانه پرستى و خدا پرستى را که پایه همه اعتقادات است به یاد مردم آورد که گول طاغوتهاى زمان و زورمندان طاغوت صفت نخورند.

سوم:

یگانه پرستى واقعى و خالى از شرک و روى و ریا مستلزم و همراه (ولایت) اهل بیت علیهم السلام است و تا رهبرى عادلانه در جامعه مسلمانان برقرار نشود، بتها و بت نماها و طاغوتها نخواهند گذاشت توحید در مسیر درست قرار گیرد.

در تاریخ آمده است که هنگام نوشتن این حدیث مردم مشتاق آن چنان آمادگى داشتند که 24 هزار قلمدان در اختیار گرفته بودند، تا در نوشتن کلمات گهربار فرزند پیغمبر صلی الله علیه و اله وسلم بکار گیرند.

منابع:

بحارالانوار، ج 49، ص 126، ح 3. از کشف الغمه، ج 3، ص 144- 145.

بحارالانوار، ج 49، ص 123، ح 4. از عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 135.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ تیر ۹۷ ، ۱۲:۳۲
مجتبی مهرجو