روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

وضعیت بورس پس از لغو برجام

چهارشنبه, ۶ تیر ۱۳۹۷، ۰۱:۱۳ ب.ظ

«روح الله مهرجو» پژوهشگر حوزه اجتماعی، کارشناس و مدرس علوم ارتباطات معتقد است:

باید گفت که برجام می تواند فرصتی برای بهبود وضعیت بازار سهام باشد که با عبور از ابهام در این زمینه می توان شرایط را در فضای عینی و واقعی تر نگریست. امید به پایبندی اروپایی ها به توافق نامه هسته ای اصلی ترین محرک رشد قیمت سهام در روزهای اخیر به شمار می رود. فضای بازار باید منطبق با شرایط جدید حرکت کند. حرکت نرخ دلار در مسیر صحیح خود و بهبود قیمت نفت و فلزات در بازارهای جهانی فرصت را به صنایع کالایی بورس می دهند.

** فضایی آرام و بدون هیجان

با اعلام دولت ترامپ و خروج از برجام و بازگشت دوباره تحریم ها معاملات بورس در فضایی آرام و به دور از هیجان انجام شد و هیچگونه عکس العمل منفی نشان داده نشد. همچنین در بخش صادرات به خصوص صادرات نفت مشکلی رخ نخواهد داد زیرا ایران در سال های تحریم توانسته از ابزارهای مختلف برای فروش استفاده کند. تمامی شرایطی که برای بورس رخ می دهد شبیه همان دورانی است که تحریم ها و فشارهای آمریکا بر علیه کشور شدید بود. در سال های اخیر که بحث تحریم بانکی یا نفتی مطرح شد، بورس با بحران شدید روبرو می شد و قیمت ها سقوط می کرد، اما امسال چنین بحرانی رخ نداد و اوضاع آرام است. اگر قرار بود وضعیت بورس مانند دوره های گذشته باشد، باید در روز کاری پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، ناظر سقوط شدید شاخص ها و قیمت می بودیم، اما چنین نشد. همچنین شرکت های بزرگ حقوقی و نهادهای مدیریتی بورس با عملکرد مناسب توانستند ، روند حرکت بازار را کنترل کنند و سهامداران نیز در این زمینه محتاطانه برخورد کردند. درباره چشم انداز حرکت بورس باید گفت که اگرچه امکان دارد شاخص بورس رشد نکند اما کاهش شدید شاخص نیز بعید است. شاید مدت زمانی شاهد عرضه ها و فروش های سنگین در بورس نباشیم و بازار بورس، دچار بحران «هیجان فروش» نخواهد شد و به سمت استفاده از تحلیل ها پیش خواهد رفت.

 

هدف ترامپ از خروج برجام فشار بر دیگر متحدان و شروع دوباره این کشور برای فشار بر ایران است. ترامپ با عملی خودخواهانه به دولت های دیگر دستور داد تا تحریم های پیشین به سرعت بازگردند و حتی شرکت های خارجی فعال را تهدید کرد تا فعالیت های خود را تعطیل کنند و در غیراینصورت از دسترسی آنها به بازار آمریکا جلوگیری می شود. باید اعلام که ایران دیگر همانند سال های گذشته در انزوای سیاسی و اقتصادی به سر نمی برد و در بازارهای منطقه ای و بین المللی به جایگاهی رسیده که بتواند از این شرایط بحرانی عبور کند. ترامپ با این عمل در معرض انتقاد بسیاری کشورها قرار گرفت به طوری که متحدان خود نیز این عمل را ناپسند و خلاف مقررات و قطعنامه های بین المللی دانستند. اروپا و کشورهای آسیایی دیگر به اعمال تحریمی علیه ایران دست نخواهند زد بلکه به مقاومت در برابر تحریم های آمریکا می پردازند و حمایت های از شرکت های خود را درصدر امور قرار می دهند.

 

ترامپ به عنوان یک سیاستمدار در سیستم حکومتی میان برخی از سیاستمداران، نخبگان رسانه ای، دانشگاهی، مدیریتی و.... از جایگاه مقبول و پسندیده ای برخوردار نیست و حتی برخی نیز معتقدند که وی خصلت های پوپولیستی دارد، بنابراین برای حفظ جایگاه اصلی که رسیدن به قدرت بود باید تمام تلاش خود را انجام دهد. افکار عمومی آمریکا و طیف گسترده ای از سیاستمداران پیشین آمریکا نیز درباره این عمل خودسرانه ترامپ انتقادهایی را کردند. متأسفانه این عمل آثار درازمدتی بر منطقه خاورمیانه خواهد گذاشت و مشکلات را دوچندان می کند. به‌ علاوه، این تصمیم باری مضاعف و سنگین بر مشکلات بزرگی که در داخل کشور وجود دارد می افزاید. ایران اکنون با وجود خروج ترامپ از برجام، همچنان به لطف توافق خوبی که از سوی ظریف و همکاران تدوین شد، در شرایط بسیار بهتری به نسبت دوره منتهی به برجام قرار دارد. انزوای اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه دوره منتهی به برجام، ایران در یک دوره تقریبا سه‌ساله توانست به دارایی‌ها در خارج دسترسی داشته و با حذف موانع ناشی از تحریم‌های هسته‌ای در راستای عادی‌سازی روابط اقتصادی با جهان حرکت کند.

بسیاری از مشکلاتی که در سال های اخیر برای کشور پیش آمده هیچ ارتباطی به برجام و تهدیدهای ترامپ نداشته و اینها همه ناشی از مسایل و تحریم هایی است که در سال های متمادی بر کشور تحمیل شده است.  هرچند مقاومت در برابر این غول اقتصادی، مالی و نظامی قطعا کار آسانی نخواهد بود. در نهایت اینکه پایبندی مستمر ایران به برجام و نقض آن از سوی آمریکا، نه‌تنها از نظر سیاسی و تبلیغاتی برد مهمی برای ایران است، بلکه گویای بلندی جایگاه اخلاقی ایران نیز هست.  اما هنوز بسیاری از موضوعات باید روشن شود، سطح و شدت واکنش اروپا و شماری دیگر از کشورها بسیار مهم است.

خروج آمریکا از برجام، نه فقط با نیت لطمه به ایران بلکه برای نشان‌دادن یک‌جانبه‌گرایی لجام‌گسیخته ترامپی در قالب شعار اول آمربکا بود. در هفته‌های گذشته تقریبا تمامی سران کشورها و رؤسای عمده‌ترین نهادهای بین‌المللی در کنار گروهی از اعضای کنگره آمریکا که بعضا از مخالفان برجام نیز بودند، از ادامه توافق هسته‌ای حمایت کردند با‌این‌حال، ترامپ همه درخواست‌ها را نادیده گرفت تا قدرت خود را به رخ دیگران بکشد به‌ویژه اینکه هم اینک با سخیف‌ترین و مبتذل‌ترین پرونده‌های سیاسی- اخلاقی تاریخ آمریکا مواجه است.

دریافت

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">