روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

۱۶ مطلب در فروردين ۱۳۹۹ ثبت شده است

کتاب مبانی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده

مقدمه

استفاده از محیط مجازی، کاربردهای واقعی و توان واقعی بالقوه فوقالعادهای دارد بهطوری که کاربران میتوانند مدلی شبیه زندگی را تجربه کنند یا در محیطی امن قدم بزنند و درعینحال بر روی آن محیط کنترل داشته باشند.

واقعیت مجازی، یک محیط سهبعدی شبیهسازی شده است که کاربر میتواند به گونهای با آن ارتباط برقرار کند که گویی یک محیط فیزیکی واقعی با کلیهی جزئیات است. کاربر، محیط را در صفحههای نمایشی میبیند که معمولاً بر روی عینکهای ویژه سوار شده است.

وسایل ورودی خاص، همچون دستکشها یا لباسهای مجهز به سنسورهای حرکتیاب، عملیات کاربر را تشخیص میدهد.

در این کتاب واقعیت مجازی، کاربردهای آن، ابزارهای مورد استفاده در آن، مزایا و معایب آن و همچنین واقعیت افزوده، کاربردهای آن و تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده مورد بررسی قرارگرفته است.

میتوان ادعا کرد که استفاده از قابلیتهای واقعیت مجازی میتواند هزینههای بالای آموزش با استفاده از تجهیزات آموزشی که ناشی از کمبود در تعداد و قیمت گران آنها میباشد را کاهش دهد و با خلق یک محیط واقعی برای آموزش، کارایی سیستمهای آموزشی و روند یادگیری را بهبود بخشد.

واقعیت افزوده نیز جدا از فضای سرگرمی و جذابی که ایجاد می کند ، فواید فراوانی در زندگی بشر دارد که به واسطهی همین فواید جایی برای خود در زندگی روزمرهی بشر باز کرده است. هماکنون در اقصی نقاط دنیا مجلات و اپلیکیشنهایی مورد استفاده واقع میشوند که به وفور با استفاده از ظرفیت واقعیت افزوده بر جذابیت خود افزودهاند.

گرچه توصیف کامل قابلیتهای گوناگون عصر فناوری اطلاعات در قالب کتاب نمیگنجد، به هر حال تلاش مؤلفین بر این بوده است که به اجمال خوانندهی محترم را با فضای بهرهبرداری از دو قابلیت جذاب این حوزه (واقعیت مجازی و واقعیت افزوده) آشنا کند. اما خوانندگان عزیز برای کسب مباحث تکمیلی میتوانند با استفاده از منابع اشاره شده در بخش پایانی کتاب نسبت به تکمیل اطلاعات خود اقدام ورزند.

امید که موجبات رضایت عزیزان فراهم آید.

چاپ اول: بهار 99

شمارگان: 1000 جلد

شابک: 0-19-6653-622-978

تلفن انتشارات: 88008941 88008926

www.bahmanborna.ir

   bahmanborna@yahoo.com

تهران: انتشارات بهمن برنا، 1398

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۵
مجتبی مهرجو
اصلاح قوانین لازمه تحقق جهش تولید

اگر از همان سالهای اولیه به توصیههای مقام معظم رهبری توجه بیشتری مبذول میشد و اقتصاد به سمت اتکا به تولید ناخالص داخلی معطوف میشد، هرگز با فشارهای اقتصادی که امروز با آنها درگیر هستیم، مواجه نمیشدیم.

به گزارش خبرگزاری فارس، روح الله مهرجو در یادداشتی نوشت: چندین سال است که مقام معظم رهبری سال نو را با یک شعار و پیام آغاز میکنند، شعار و پیامی که ماهیت اقتصادی دارد و هر کدام تلنگری برای ما و مسؤولان بود که باید راه اقتصاد کشور را تغییر داد. تلنگری که پس از اعمال تحریمهای ناجوانمردانه و غیر قانونی جهان استکبار بیشتر به چشم آمد و اهمیت آن را بیش از پیش حس میکنیم. وقتی که درآمد کشور وابسته به فروش یک محصول باشد، مستکبرین نیز با هم دستی عواملی که درمنطقه حائز اهمیت جنوب غربی آسیا دارند، میتوانند فشارهایی را به کشور تحمیل کنند. اتفاقی که در سالهای گذشته با تمامی امکانات و توان به دنبال آن بودند. اما اگر از ابتدا اقتصادی بدون وابستگی به فروش یک محصول شکل میگرفت و این بازار جهانی بود که به کالای ما نیاز داشت، به سادگی رخ نمیداد. تولید محصول با کیفیت و قیمت مناسب میتوانست بازارهای جهانی را به ما وابسته کند و اعمال تحریمها را با چالش مواجه نماید، اتفاقی که با شرایط فعلی کشور امکانپذیر نیست و ما باید راههایی برای فروش نفت و دور زدن تحریمها پیدا کنیم تا کشور را سرپا نگاه داریم.

بدون تردید اگر از همان سالهای اولیه به توصیههای مقام معظم رهبری توجه بیشتری مبذول میشد و اقتصاد به سمت اتکا به تولید ناخالص داخلی معطوف میشد، هرگز با فشارهای اقتصادی که امروز با آنها درگیر هستیم، مواجه نمیشدیم.

اما برای برطرف شدن این مشکل و به ریل افتادن اقتصاد چه کارهایی باید انجام دهیم؟

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۴
مجتبی مهرجو
مهرجو: جهش تولید؛ یگانه راه فرار از تورم و رکود / دلیل آزار فقر و آسیب‌های اجتماعی، مشکلات اقتصادی است
روح الله مهرجو استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه مقام معظم رهبری با نامگذاری سال بار دیگر بر اهمت تولید و اقتصاد کشور تأکید کردند اظهار کرد: تولید یگانه راه رهایی از مشکلات و معضلاتی است که امروز در کشور با آن مواجه هستیم.

 مهرجو افزود: اگر امروز فقر و آسیبهای اجتماعی ما را آزار میدهد، به دلیل مشکلات اقتصادی است که با رونق تولید و جهش آن میتوان بر بخش عمدهای از آن فائق آمد.

وی تصریح کرد: بدون تردید رونق و جهش تولید به دنبال خود شغل پایدار به همراه خواهد داشت و این شغل است که شیرازه یک خانواده را حفظ میکند و به جوان فرصت میدهد که با تشکیل خانواده در راه زندگی صحیح گام بردارد.
 
استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی با بیان اینکه رونق و جهش تولید برای دولت نیز به معنای درآمد بیشتر است ادامه داد: وقتی تولید ناخالص داخلی جریان داشته باشد به این معناست که دولت میتواند به درآمد مالیاتی کشور امید ببندد و مشکلات خود را برطرف کند.
 
مهرجو با اشاره به اینکه اقتصاد متکی به درآمدهای مالیاتی است که میتواند کشور را به سمت توسعه و پیشرفت برساند خاطرنشان کرد: سالها اتکا به منابع طبیعی و خدادادی هرگز مجال نداد که در راه توسعه تولید ناخالص داخلی و البته مشارکت هرچه بیشتر شهروندان در ساخت کشور گام برداریم.
 
وی گفت: درآمدهای نفتی همه را به خودش وابسته کرده و فرصت خلاقیت، نوآوری و پیشرفت را گرفته است در حالی که اگر از ابتدا از این منابع به درستی استفاده میشد، معضلاتی که امروز با آن دست به گریبانیم رخ نمیداد.
 
استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی اظهار کرد: البته طبیعی است که نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که در مدت زمان کوتاهی از یوق نفت، این منابع نفرین شده نجات یابیم، اما باید تلاش خود را به کار بندیم
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۴
مجتبی مهرجو
شایعات از کرونا چه می‌خواهند؟
این خصوصیت فرهنگی جامعه ایرانی است که سبب میشود، گروهها مختلف به شایعه سازی روی بیاورند و پول، امکانات، سمت و قدرت را حفظ کنند. در این میان شایعه در نزاعهای مختلف نقشی اساسی دارد و بدون تردید دشمنان نیز با شناسایی این نقطه ضعف به دنبال پیشبرد اهداف خود هستند.
 
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، روحالله مهرجو استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی در یادداشتی نوشت: «در مقایسه با ادعاهای اخلاقی و دینی روزمره خود، وابستگی عمیقی به مظاهر دنیا، مانند پول، امکانات، سمت و قدرت داریم. دایره لذت بسیاری از افراد در پول و سمت و قدرت خلاصه میشود. مطالعه، تأمل نسبت به طبیعت، هنر، موسیقی، رمان، تنهایی کم گویی، اندیشیدن به غیر از منافع شخصی، وقت گذاشتن کیفی برای انسانهای دیگر، ویژگیهای طبقهای خاص است. بسیاری برای حفظ سمت و منابع درآمدی خود، هنری خارقالعاده توجیه کردن و منطقی جلوه دادن و وارونه کردن واقعیتها را دارند.» (محمود سریع القلم، فرهنگ سیاسی ایران)

این خصوصیت فرهنگی جامعه ایرانی است که سبب میشود، گروهها مختلف به شایعه سازی روی بیاورند و پول، امکانات، سمت و قدرت را حفظ کنند. در این میان شایعه در نزاعهای مختلف نقشی اساسی دارد و بدون تردید دشمنان نیز با شناسایی این نقطه ضعف به دنبال پیشبرد اهداف خود هستند. در طول تاریخ همواره شایعه ابزار در دست قدرتها بوده تا بتوانند با استفاده از آن به اهداف سیاسی خود دست یابند و در جوامعی که شفافیت وجود ندارد بیشتر دامن زندگی مردم را میگیرد. اغلب وقتی از مجاری رسمی اخبار به دست مردم نمیرسد، بازار شایعه داغ میشود و انسان ناخودآگاه ذهن خود را برای پذیرش اخبار غیر رسمی آماده میکند. به طوری که برخی از مردم نیز هستند که ناخواسته به شایعات دامن میزنند و به دلیل ناآگاهی مسؤول پخش آن میشوند. به عبارت دیگر وقتی بخشی از مردم به راحتی درباره دیگران قضاوت و نتیجه گیری خود را اعلام میکنند، شایعه به راحتی ایجاد و پخش میشود و همین اعلام نتایج قضاوت باعث میشود که سخنان سینه به سینه در سطح جامعه گسترش یابد. همانطور که از قول دکتر سریعالقلم در ابتدای این مقال آورده شده، با وجود اینکه در جامعه اسلامی غیبت یک عمل نکوهیده مطرح میشود به دلیل جلوگیری از شایعه سازی است، اما بیشتر استفاده این توصیهها تنها برای سخنرانیها است و افراد متوجه نیستند که ممکن است این شایعات زندگی انسانها را در معرض خطر قرار دهد و صدمات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد؛ بنابراین اگر در جامعهای شایعه سازی به راحتی انجام شود میتوانیم بگوییم درصد امنیت روانی افراد کاهش مییابد و ممکن است تأثیر نامطلوبی را بر زندگی مردم بگذارد.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۳
مجتبی مهرجو
شایعه‌ها خطرناکند یا ویروس کرونا؟

  روح‌الله مهرجو‪-‬ فضای مجازی هر روز پر است از اخباری که شاید خیلی از آن‌ها محلی از اعراب نداشته باشند و حقیقت ماجرا از لونی دیگر باشد.
شاید به منظور تخریب و یا قدرت طلبی باشد و یا هر دلیلی دیگری از جمله انتقام شخصی، بازی‌های سیاسی و ... . اما ما از کنار آن‌ها به راحتی عبور می‌کنیم. شاید به آن‌ها توجه نمی‌کنیم و یا حداکثر در جمعی دوستانه و یا کاری چند دقیقه‌ای درباره آن بحث کنیم و آن را فراموش کنیم و به کار و زندگی خود ادامه ‌دهیم. اما این شایعات که مشخص نیست؛ واقعی است یا دروغی، زمانی چالش زا می‌شود که در موقعیت بحرانی چون شیوع یک ویروس خطرناک مانند کرونا با آن مواجه می‌شویم. این شایعات می‌تواند جامعه را ملتهب و کنترل شرایط را از دست مدیران و دست اندر کاران خارج کند. در حال حاضر هر روز شاهد سیل انبوه اخبار و تکذیبیه‌ها هستیم که کانال‌های مختلف در فضای مجازی مطرح می‌کنند و دستگاه‌های متولی مجبور به رد و تکذیب آن هستند. مهم‌ترین و شاید بزرگ‌ترین این اتفاقات خبر استعفای وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود که مدتی در فضای مجازی دست به دست شد تا بالاخره وزارتخانه مربوطه آن را تکذیب کرد. در کنار این هر روز کانال‌ها و صفحات فضای مجازی انواع و اقسام نسخه‌های درمانی و پیشگیری از ابتلا به ویروس را منتشر می‌کنند که برخی نیز با هدف سود جویی اقتصادی انجام می‌شود. در این راه نیز دولت تنها راهی را که برگزیده این است که مردم را تشویق کند تنها آمار و اطلاع دقیق را از صدا و سیما دنبال کنند. در این میان نشریات مستقل و رسانه‌های جمعی که سال‌هاست فعالیت می‌کنند نیز برای مسئولان مطرح نیست و تنها صدا و سیما یک مرجع رسمی محسوب می‌شود. یکی از دلایل این شایعه سازی نبود، رسانه‌های مستقل معتبر است که تا کنون نتوانسته‌اند جان بگیرند و در جامعه نقش آفرینی کنند، که اگر این رسانه‌ها در جامعه ایجاد شده بود نیازی به این همه تاکید نبود. این روزها وقتی خبری از تنها مرجع رسمی که مد نظر مسئولان است منتشر می‌شود به سرعت در رسانه‌های معاند خارجی تجزیه و تحلیل شده و زیر سوال می‌رود و در جامعه بازتاب می‌یابد. همین مساله در ذهن مخاطب ایجاد دوگانگی می‌کند، اتفاقی که بدون تردید رسانه‌های مستقل داخلی می‌توانستند برطرف کنند و به راحتی نیز تحت مدیریت افکار عمومی و دولت به عنوان ناظر بر عملکرد‌های آنان قرار بگیرند. از سوی دیگر شهروندان قرن بیست و یکمی ایران نیز آموزش‌های لازم را در حوزه تشخیص خبر صحیح و غلط ندیده‌اند، برای بسیاری از افراد درج یک خبر در تلگرام حجت است و در پاسخ اینکه چه مقدار از صحت آن مطلع هستید،

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۳
مجتبی مهرجو
چرا شایعه در فضای بحران کنونی که نشأت گرفته از شیوع کرونا دارد، افزایش یافته؟ / نقش دولت چیست
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ فروردين ۹۹ ، ۱۰:۲۲
مجتبی مهرجو

 



مدت زمان: 45 ثانیه

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۸ فروردين ۹۹ ، ۲۳:۱۵
مجتبی مهرجو
 سوداگران ترس

«ابتکار» از تجربه یک هفته‌ای ایران زیر سایه کرونا، گزارش می‌دهد
زهرا داستانی
«کرونا»؛ اگر برای مردم یک تهدید به حساب آید، برای برخی اما یک فرصت است. کسانی که از باز داغ بی‌اعتمادی سود می‌جویند و نانشان را در ظرف شایعه‌سازی فرو می‌کنند و از ترس مردم لقمه‌های بیشتری برای خود می‌گیرند. این روزها و در وانفسای همه‌گیری کروناویروساین عده‌ای مصرف بنفشه را برای مردم تجویز کردند، عده‌ای دیگر فرصت را غنیمت شمردند و با پیامک‌ها و تماس‌های تلفنی یا از طریق فضای مجازی و اینستاگرام راه تقویت ایمنی بدن را که خودشان امتحان کرده بودند، تبلیغ کردند. عده‌ای هم دست به احتکار ماسک و الکل و لوازم بهداشتی زدند و عده‌ای دیگر هم از آنجایی که الکل و ماسک پیدا نکردند، آستین‌ها را بالا زدند و با ابتکار عملشان ژل شست‌وشوی دست ساختند و این اختراعشان را در شبکه‌های مجازی به اشتراک گذاشتند. در حالی که رئیس جمهوری خبر از بازگشت همه امور به حالت عادی از شنبه داد، مجلس شورای اسلامی به مدت یک هفته تعطیل شد و البته مدارس به مدت 3 روز. در حالی که وزیر بهداشت هفته پیش رو را هفته سختی عنوان کرد، هیچ شهری قرنطینه نشد. خلاصه اینکه نحوه مواجه ما با کرونا ویروس شبیه هیج کجا نبود. اما چرا چنین شد؟
«از تجویز بنفشه تا گران شدن زنجبیل، از احتکار ماسک و کمبود ژل ضدعفونی‌کننده دست تا پک مراقبت از خود در برابر کرونا به نمایندگان مجلس از هفته عادی تا هفته سخت، از انکار کرونا تا آمارهای ابتلای هزار نفری، از وضعیت عادی ایران تا لغو همه مراسم‌ها و جلسات حتی جلسات مجلس به خاطر مثبت بودن تست کرونای 4 نماینده و از کمبود کیت آزمایشگاهی تا ساخت آن در داخل توسط وزارت دفاع»؛ در طول این یک هفته که کرونا مهمان ناخوانده ایران بوده، خبرها هول این مسائل چرخیده است. به قدری بازار شایعه در این یک هفته داغ بوده که تشخیص خبر واقعی از غیر واقعی سخت بوده است. در این میان که ترس از گرفتار شدن به ویروس کرونا لحظه به لحظه به مردم نزدیک‌تر شده، روح و روان آنان نیز جریحه‌دار شده است، افزایش چند ده برابری قیمت اقلام مختلف، از سیر و لیمو گرفته تا دارو و لوازم بهداشتی امان مردم را بریده است و واقعیات پیوند خورده با شایعات نیز بر بحران روانی جامعه افزوده است. در این یک هفته‌ای که با ترس از ابتلا به کرونا بر ایرانیان گذشته اما خبری از قرنطینه، ساخت بیمارستان‌های 10 روزه، آزمایش رایگان ابتلا به کرونا، ضدعفونی کردن و گندزایی شهر و برخورد جدی با محتکران ماسک و لوازم بهداشتی، همچون اتفاقی که در چین رقم خورده است، نبوده‌ایم. در مقابل اما با عدم شفافیت و مسئولیت‌پذیری از سوی مسئولان زیر آتش شایعات هیزم بیشتری گذاشته‌ایم.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ فروردين ۹۹ ، ۲۲:۴۷
مجتبی مهرجو
نقدینگی مردم در بند مسکن
استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی با بیان اینکه برای حل مشکل مسکن باید در اقتصاد کشور یک جراحی اساسی صورت گیرد گفت: متأسفانه مسکن در کشور ما از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایه‌ای بدل شده و همین مسأله برای مردم ایجاد دغدغه کرده است.

روح‌الله مهرجو، کارشناس اقتصادی در گفتگو با پول نیوز، اظهار داشت: در گذشته نه چندان دور مسکن بزرگ در نهایت به عنوان یک اعتبار برای بازرگانان و مالکان که دو قشر ثروتمند جامعه محسوب می‌شدند، به حساب می‌آمد اما امروز  یک آپارتمان 40 متری یک کالای مهم به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه در اقتصادی که متکی به بخش خصوصی نبوده و تولید محور نباشد مسکن، طلا، ارز و خودرو به سرمایه‌های مردم بدل می‌شوند بیان کرد: تورم در کشور باعث شده است که مردم برای حفظ ارزش دارایی‌های خود به یکی  از موارد فوق روی بیاورند در حالی که این برای اقتصاد کشور به نوعی بیماری به حساب می‌آید.

این استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی ادامه داد: در اصل، نقدینگی به جای اینکه در تولید سرازیر شود و تولید ناخالص داخلی را افزایش بدهد در حوزه سفته بازی ورود کرده و با خرید و فروش مواردی چون مسکن تنها به تورم دامن می‌زند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ فروردين ۹۹ ، ۲۲:۴۶
مجتبی مهرجو
جامعه شایعه ساز آسیب پذیر است/ اعتماد به رسانه بازار شایعه سازی را مختل می‌کند
روح‌الله مهرجو استاد دانشگاه و پژوهشگر علوم اجتماعی در گفتگو با خبرتگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه در طول تاریخ همواره شایعه ابزار در دست قدرت‌ها بوده تا بتوانند با استفاده از آن به اهداف سیاسی خود دست یابند اظهار کرد:، اما این جامعه است که می‌تواند با ارتقاء سطح آگاهی و دانایی خود بر دور باطل شایعه پایان بخشد.

روح‌الله مهرجو با اشاره به اینکه شایعات در جوامعی که شفافیت وجود ندارد بیشتر دامن زندگی مردم را می‌گیرد افزود: اغلب وقتی از مجاری رسمی اخبار به دست مردم نمی‌رسد، بازار شایعه داغ می‌شود و انسان ناخودآگاه ذهن خود را برای پذیرش اخبار غیر رسمی آماده می‌کند.
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۸ فروردين ۹۹ ، ۲۲:۴۵
مجتبی مهرجو