روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

حج؛ کانون معارف الهی

دوشنبه, ۲۰ آذر ۱۳۹۶، ۱۲:۴۱ ب.ظ
حج، شکوهمندترین محفل دیدار خالق و مخلوق و از پر رمز و رازترین عبادات ها به شمار می رود که در این گردهمایی نمایندگان و زایران کشورهای جهان در آن شرکت دارند. حج از عبادت ها و تکالیف شرعی اسلام محسوب می شود که علاوه بر جنبه‌ های فردی و نقش آن بر تزکیه نفس، سیر و سلوک معنوی برای حج‌گزاران، از بُعد اجتماعی نیز نقش موثری دارد.

در قرآن کریم درباره حج آمده است؛ «در این اجتماع عظیم جهانی امت بزرگ اسلامی، مسلمانان می توانند شاهد و ناظر منافع خود باشند و این منافع را کسب کنند.» استحکام پایه های دین در گرو شکل گیری امت واحده و تحقق آن در جهت وفاق، همبستگی، یکپارچگی و اتحاد ملت های اسلامی است. روزنامه های مختلف به منظور ارج نهادن به این فریضه الهی با انتشار گزارش ها و مطالبی در محورهای گوناگون به این مهم پرداختند.

** حج ایرانی در میقات
روزنامه «فرهیختگان» با درج مطلبی با عنوان«حج ایرانی در میقات» از تصمیم زائران حج برای خرید سوغات ایرانی به ارایه گزارشی پرداخت و نوشت: 86 هزار زائر ایرانی امسال عازم سرزمین وحی شدند. بسیاری از آنها تاکنون به حج مشرف نشده بودند و سال‌ها به نوبت نشستند تا این لحظات را ببینند. در سال‌های گذشته زرق و برق کالاهای لوکس خارجی، ارزان بودن برخی کالاهای کم کیفیت یا بهانه‌هایی مثل تبرک بودن سوغات، باعث می‌شد که برخی زائران ایرانی پس از حضور در کشور عربستان به ناگاه، همه انتظار چندین ساله را فراموش کنند و به بازارگردی بپردازند. اما گویا امسال وضعیت متفاوت است. بسیاری از زائران با آگاهی از ارزش لحظات حضور در مقدس‌ترین بخش از کره خاکی و درک عمیق از شرایط امروز منطقه، قصد دارند وقت خودشان را برای بازارگردی هدر ندهند و برای رونق اقتصاد داخلی خرید کالای ایرانی را به‌عنوان هدیه سفر در دستور کار خودشان قرار دهند.

** اسرار حج
روزنامه«اطلاعات» در یادداشتی با عنوان«اسرار حج» که به قلم آیت‌الله‌العظمی حسین مظاهری نگاشته شد، آورده است: مشعر نزد خداوند متعال از درجه‌ خاصی برخوردار است؛ از این جهت در قرآن با صفت حرام و احترام از آن یاد می‏شود: «فاذا أفضتُم من عرفات فاذکُرُوا الله عند المشعرالحرام: هنگامی که از عرفات کوچ کردید، خدا را نزد مشعرالحرام یاد کنید.»چنان‌که گاه منزل‌کردن در آن دیار (بین الطلوعین) نزد یار، برترین ساعات شبانه‌روز است و آنچه خداوند در قرآن در این مکان قدسی و در این زمان مقدس خواسته است، ذکر خداست، با یاد خدا کسب شعور و کیاست و فطانت و دقت و ظرافت نمودن، سرایت دادن ایمان از دل به تمام اعضا و مشاعر. مشعر به ما می‏آموزد آنچه از عرفه برداشت کرده‏ای، در اینجا به واسطه یاد خدا در دل رسوخ ده، و از دل به چشم و گوش و زبان و تمامی اعضا جاری کن تا کلیه مشاعر، حیات دوباره‏ای پیدا کنند و به این وسیله از نردبان روح به سوی ملأ اعلی صعود کن: «و اصعد برُوحک الی الملأ الأعلی بصُعُودک الی الجبل:1 با صعود بر کوه مشعر، از نردبان روحت به سوی ملأ اعلی صعود کن.»

** 99 درصد زائران ایرانی بیت ‌الله‌الحرام، حج اولی هستند
روزنامه«ایران» در مطلبی با عنوان«99 درصد زائران ایرانی بیت ‌الله‌الحرام، حج اولی هستند» به نقل از حمید محمدی ریس سازمان حج و زیارت نوشت: امسال 99 درصد زائران ایرانی، حج اولی هستند و روند اعزام زائران کشورمان به شهرهای مدینه منوره و مکه مکرمه بدون مشکل درحال انجام است. امسال همچنین با وجود افزایش 35 درصدی شمار زائران نسبت به سال 94، ارائه خدمات مختلف به حجاج کشورمان در زمینه‌های مختلف همچون اسکان، حمل و نقل و تغذیه در حد قابل قبول و مطلوب است. شمار زائران کشورمان که تاکنون به سرزمین وحی سفر کرده‌اند، حدود 24 هزار نفر است و روز به روز بر شمار زائران ایرانی در شهرهای سرزمین وحی افزوده می‌شود.

** صدور ویزای الکترونیکی 85 هزار حاجی ایرانی
روزنامه«وطن امروز» در گزارشی با عنوان«صدور ویزای الکترونیکی 85 هزار حاجی ایرانی» نوشت: بیش از 85 هزار ویزای الکترونیکی حجاج ایرانی آماده شده است. روند صدور ویزا و اعزام حجاج در حال انجام است و تاکنون بیش از 85 هزار ویزای زائران ایرانی صادر شده است‌. با توجه به موضوع گرمای هوای عربستان، تلاش‌هایی از سوی امور اجرایی برای فراهم کردن امکانات مناسب به حجاج انجام گرفته است؛ به ‌طور حتم حجاج ایرانی در سرزمین عرفات از چادرهای مرتفع با کولر گازی بهره‌مند خواهند شد. سرعت بخشیدن برای بازگشت حجاج به کشور در دستور کار سازمان حج و زیارت قرار دارد.


** فوت 4 زایر ایرانی در حج امسال
روزنامه«ایران» در مطلبی با عنوان«فوت 4 زایر ایرانی در حج امسال» به نقل از سیدعلی مرعشی رییس مرکز پزشکی جمعیت هلال احمر نوشت: 4 زائر در حال حاضر به دلیل لخته شدن خون، پیچ خوردگی روده، کمبود پلاکت و مشکل گوارشی در این بیمارستان بستری هستند. در مکه مکرمه تقریباً 70 مطب و درمانگاه برای خدمات‌رسانی در هتل‌های محل استقرار زائران فعال است و در مدینه منوره نیز درمانگاه‌ها و بیمارستان هلال احمر فعال و در حال ارائه خدمت به زائران است. عملیات درمانی و امدادرسانی به زائران در مناسک حج روند خوبی را در شهرهای مدینه منوره و مکه مکرمه طی می‌کند.

** از شایعه سازان متشکریم
روزنامه«صبح نو» درگزارشی میدانی با عنوان«از شایعه سازان متشکریم»آورده است: آقای «حسن شمشادی» را پیش‌تر با روایت هایی از سوریه و مدافعان حرم می‌شناختیم. خبرنگار صدا و سیما اما این بار ازحرم به سرزمین وحی رفته است تا روایت های جذاب و خواندنی از حج 96 را برایمان بنویسد. این ستون حاصل یادداشت های روزانه او از سرزمین وحی است. سه هفته‌ای است که کار انتقال زائران بیت الله الحرام از کشورمان به سوی سرزمین وحی در جریان است و این روند همچنان ادامه دارد. از ماه‌ها قبل از موسم حج، تا همین امروز، برخی‌ها، موجی در فضای مجازی و افکار عمومی، برای تحریم حج و انتقاد از برقراری مجدد حج تمتع، پس از یکسال ایجاد کردند و این موج‌های سهمگین همچنان ادامه دارد. ماه‌ها گذشت و اینک بیش از پنجاه هزار زائر ایرانی مشتاق، در مکه و مدینه‌اند و ده‌ها هزار نفر دیگر هم در راهند، اما موج سازان همچنان در حال ساخت امواج بزرگ و موج سواری بر آنها هستند. چند روز پیش موج جدیدی به راه افتاد و با نقل و بی نقل از منابع سعودی نوشتند و منتشر کردند که ده‌ها زائر در عربستان کشته شدند! برخی خوش انصاف‌ها هم زائران کشته شده را ایرانی اعلام و علت را حادثه در مکه خواندند، که دروغ بود . اصل ماجرا این بود که منابع سعودی اعلام کردند از ابتدای موسم حج از هفتصد و شصت هزار زائر که از سراسر دنیا به عربستان آمده‌اند، سی و یک نفر تاکنون فوت شدند، فقط همین. نه حادثه‌ای بود و نه کشته شدن زائران ایرانی، هیچ. دو تن از مجریان تلوزیون هم در همین چند روز پیش در جشنواره‌ای در کیش مواردی درباره حج گفتند و سفر به سرزمین وحی را زیر سؤال بردند.

** آماده سازی چادرها و اماکن در مشعر و منا
روزنامه«قانون» با درج گزارشی با عنوان«آماده سازی چادرها و اماکن در مشعر و منا» به نقل از حجت الاسلام سیدعلی قاضی عسکر نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت آورده است: لزوم مدیریت و هماهنگی هرچه بیشتر مدیران و روحانیون کاروان ها باید با برنامه ریزی های لازم برای اقامت زائران درعرفات ، انتقال و اقامت در مشعر و منا و رفتن به رمی جمرات در روزهای دهم ، یازدهم و دوازدهم ذی الحجه صورت بگیرد. عرفات اوج حج است و تسهیلاتی فراهم شده تا زائرربتواند از طریق عبادت بیشترین بهره را از حضور در این سرزمین مقدس ببرد. با طرح پیاده شده امیدواریم شاهد اینگونه مشکلات نباشیم ، چادرهای جدید نسوز و دارای ارتفاع بلند است و از ورد هوای گرم جلوگیری می کند، کولر های گازی پر قدرت نصب شده در چادرها هم می تواند فضای مناسبی را ایجاد کند تا زائران در کنار هم دعای عرفه را زمزمه و ازمراسم هایی که برگزارمی شود بیشتر بهره برداری کنند.

**سفر 11 عضو خانواده‌ شهدای منا به عربستان برای انجام آزمایش DNA
روزنامه«کیهان» با انتخاب گزارشی با عنوان«سفر 11 عضو خانواده‌ شهدای منا به عربستان برای انجام آزمایش DNA» نوشت: با وجود همه مشکلاتی که وجود داشت با تلاش و پیگیری مدیران و کارگزاران بعثه مقام معظم رهبری، سازمان حج و زیارت، مرکز پزشکی و سایر دست‌اندرکاران این حوزه تاکنون عملیات اجرایی حج امسال به خوبی انجام شده است. روند عادی امور نشان می‌دهد که زایران تا پایان مناسک حج با مشکل خاصی روبرو نخواهند شد. حدود 7500 زائر در مدینه و 55 هزار و 500 زائر دیگر در مکه اسکان یافته اند و پروازها به مقصد دو فرودگاه مدینه و جده روال طبیعی دارد. اقدام های لازم برای انجام آزمایش DNA از یازده عضو خانواده شهدای منا صورت پذیرفته که آنها برای تشخیص هویت شهید خود در حج امسال حضور دارند. گفتنی است این یازده عضو خانواده شهدای منا که امکان شناسایی پیکر شهیدشان به‌دلیل قطع روابط سیاسی ایران و عربستان فراهم نشد، قرار است در روزهای آینده برای انجام مناسک حج وارد عربستان شوند.

** توصیه‌های سازمان حج و زیارت به زائران خانه خدا
روزنامه«اطلاعات» در مطلبی با عنوان«توصیه‌های سازمان حج و زیارت به زائران خانه خدا» به نقل از حمید محمدی رییس سازمان حج و زیارت نوشت: حرکت زائران به سمت جمرات در روز دهم ذی الحجه مطابق جدول زمانبندی شده، در گرم ترین مقطع روز است و ضرورت دارد که توصیه های ابلاغی جدی گرفته شود. زائران باید توصیه هایی را که از طریق مسئولان کاروان ها به آنها شده است، مد نظر قرار دهند و زیاد در مسیر حرکت نباشند، آب همراه داشته باشند و بار سنگین حمل نکنند. حرکت به سمت جمرات مطابق جدول زمانبندی از ساعت 10:30 صبح روز دهم ذی الحجه آغاز می شود، کاروان ها طبق زمانبندی به صورت تدریجی هر نیم ساعت به سمت جمرات می روند و به همین شکل تا ساعت 15 همه منتقل می شوند.‌ در روز دهم با توجه به گرمای هوا، مشکلاتی داریم اما روز یازدهم و دوازدهم زائران می توانند پوششی روی سر داشته باشند. زائران اهل سنت که بالغ بر 15 هزار نفرند،‌ ابتدا در روز هشتم (روز ترویه) به منا می روند و صبح روز نهم به عرفات منتقل می شوند.


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">