روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

همین امروز ازدواج کنید

پنجشنبه, ۱ خرداد ۱۳۹۳، ۰۱:۲۸ ب.ظ

بنام خالق عشق

جوانها در سنین مناسب،‌ وقتی از دوران جوانی خارج نشده‌اند، در همان حال گرمی و شور و شوق، باید ازدواج کنند. این بر خلاف برداشت و تلقی خیلی از افراد است که خیال می‌کنند ازدواج های دوران جوانی، ازدواج های زودرس است و ماندگار نیست.


به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، مسئله بالا رفتن سن ازدواج امروزه یکی از معضلات فرهنگی جامعه است که نه مورد تأیید مبانی دینی و دستورات اسلام است، ونه با رهنمودهای بزرگان فرهنگی من جمله مقام معظم رهبری هم خانی دارد.


 

به طور کلی در مورد ازدواج دین اسلام دستورات و تأکیدات زیادی دارد که به چند مورد آن اشاره می شود:

 

رسول خداصلى الله علیه وآله فرمود: «ما بنى بناء فى الاسلام احب الى الله عز و جل من التزویج»؛ «هیچ بنایى در اسلام محبوب‏تر از ازدواج، نزد خداوند بنا نشده است»

 

در اینجا چند فراز از سخنان مقام معظم رهبری در دیدارهای مختلف را می آوریم:

روایت معروفی داریم که پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرموده‌اند: نکاح سنت من است. البته این سنت آفرینش است، سنت میان انسانها و همه اقوام و ادیان است. شاید از این جهت باشد که اسلام بر این امر تأکید بیشتری ورزیده و این تأکید در ادیان الهی دیگر کمتر است. شما ملاحظه می کنید این تأکیدی که اسلام بر ازدواج کرده در این مکاتب اجتماعی و فلسفه‌های رایج اجتماعی و سیاستهای معمولی دنیا، وجود ندارد. اسلام اصرار دارد که پسرها و دخترها در همان سنینی که برای ازدواج آماده‌اند ازدواج نمایند.

 

نکاح، علاوه بر یک تقاضای طبیعی، یک سنت دینی و اسلامی نیز هست. بنابراین خیلی آسان است که کسی از طریق این اقدام و عمل که طبیعت و نیاز او آن را ایجاب می‌کند، ثواب هم ببرد؛ چون سنت است و به قصد ادای سنت پیامبر و اطاعت امر ایشان به این امر اقدام نماید.

 

ازدواج در حال شور و شوق


مقام معظم رهبری در این مورد می فرمایند:

پیامبر اکرم اصرار داشتند جوانها زود ازدواج کنند –‌ چه دخترها و چه پسرها – البته با میل خودشان و اختیار خودشان، نه اینکه دیگران برایشان تصمیم بگیرند. ما هم باید در جامعه‌ی خودمان این را رواج دهیم.

جوانها در سنین مناسب،‌ وقتی از دوران جوانی خارج نشده‌اند، در همان حال گرمی و شور و شوق، باید ازدواج کنند. این بر خلاف برداشت و تلقی خیلی از افراد است که خیال می‌کنند ازدواج های دوران جوانی، ازدواج های زودرس است و ماندگار نیست. درست برعکس است، این طور نیست. اگر درست صورت بگیرد، ازدواج های بسیار ماندگار و خوبی هم خواهد بود و زن و شوهر در چنین خانواده‌ای کاملاً با هم صمیمی خواهند بود.


* ازدواج در آغاز احساس نیاز


ایشان در این مورد می فرمایند:

اسلام اصرار دارد بر این که این پدیده در اوان خود، هر چه زودتر، از آغاز احساس نیاز انجام گیرد. این هم از اختصاصات اسلام است، هر چه زودتر بهتر. زود که می گوییم یعنی از همان وقتی که دختر و پسر احساس نیاز می‌کنند به داشتن همسر؛ هر چه این کار زودتر انجام بگیرد، بهتر است. علت چیست؟

علت این است که اولاً برکات و خیراتی که در امر ازدواج وجود دارد در وقت خود و زودتر از این که زمان بگذرد و عمر تلف بشود، برای انسان حاصل خواهد شد. ثانیاً جلوی طغیانهای جنسی را می‌گیرد. لذا می فرماید: «من تزوّج احرز نصف دینه» طبق این روایت معلوم می‌شود که نصف تهدیدی که انسان درباره‌ی دین خود می‌بیند از طرف طغیانهای جنسی است که خیلی رقم بالایی است.

 

 

علاوه بر رهنمودهای مقام معظم رهبری (حفظه الله) که در بالا ذکر شد، معایب تأخیر ازدواج و محاسن زود ازدواج کردن را می توان به این صورت بیان نمود:

 

معایب تأخیر در ازدواج

تأخیر در ازدواج  بیشتر بر می گردد به نگاه غلط به ازدواج و تشکیل زندگی. ازدواج یکی از دستورات مؤکد الهی است که دین اسلام به آن اصرار دارد، وشرایطی را برای آن تعریف کرده است.

در میان شرایط ازدواج تنها مواردی که مهم طلقی نشده و ذکر نشده است، دیر ازدواج کردن است. در حال حاضر توجیه اکثر جوانان برای دیر ازدواج کردن چند مورد است:

 

1- اینکه اول خود را به مکنت مالی برسانند و بعد ازدواج کنند. این را بسیار شنیده اید که می گویند اول خانه و ماشین تهیه کنیم و بعد ازدواج کرده و راحت زندگی کنیم.

این حرف بسیار اشتباهی است، چرا که انسان ثروتش را یا از راه های نامشروع و باد آورده صاحب می شود، یا این که از راه درست و زحمت و تلاش.

 

اگر مورد اول باشد که اگر ازدواج نکند بهتر است، واین زندگی هیچ نتیجه ای به غیر از تباهی ندارد. اگر هم راه دوم است، یک فرد برای حفظ و ارتقاع سرمایه و پیشرفت مادی و معنوی در زندگی هیچ گاه نباید تلاش و کوشش را کنار بگذارد.

 

این مورد فقط مخصوص متدینین نیست. شما در این جامعه هرفرد سرمایه دار و موفق در زندگی مادی را هم که مشاهده کنید، زندگی او را خالی از زحمت و تالاش نمی بینید. حال چه فرقی دارد که این پیشرفت از چه موقع شروع شود؟

ازدواج  دیر هنگام  فقط خود را در آنجایی نشان خواهد داد که این جوان با بدست آوردن مکنت شاید دوران عقد را بدون درد سر و با یک ماشین و یک خانه،  بیشتر خوش بگذراند، و خاطرات خوبی در ذهنش بماند.

 

ما نمی گوییم که دوران عقد و شروع زندگی مسئله مهمی نیست، اما با چند سؤال مواجه می شویم:

 

آیا اگر با تمام امکانات وارد زندگی شدند، تا آخر عمر راحت زندگی می کنند و دیگر احتیاجی به تلاش نیست؟

آیا اگر در سنین پایین تر ازدواج نکردند، مطمئن هستند که در سن بالاتر با آن وسواسی که به گفته متخصصین در جوان ظهور پیدا می کند، مورد دلخواه خود را پیدا خواهند کرد؟

آیا از آفات زندگی مجردی (بی نظمی، هدر رفتن انرژی های مثبت در بدن که تا سنین بالا از بین می روند، نابسامانی روحی و دنیوی، سختی تحمل جنسی و مبارزه با آن انرژی که باید از بدن آزاد شود و نمی شود وموارد بسیار از این قبیل) در امان خواهند بود؟

 

تجربه نشان داده است که جوان وقتی ازدواج می کند، در موارد مختلف بستر بهتری برای پیشرفت دارد، البته اگر درست برنامه ریزی کند و زندگی را درست شروع کند.

 

اما مشکلاتی که بر سر راه ازدواج به موقع و زود قرار دارد چند موردند:

 

1- مشکلات اقتصادی جامعه باعث شده است که ازدواج به ظاهر امری سخت و گاهی هم محال به نظر بیاید. این مشکل را نمی شود سوای والدین در نظر گرفت. یعنی در ازدواج زود جوانان والدین بسیاد سهم دارند، والدین در تربیت فرزندان و آماده کردن جوانان برای ازدواج سهم مهمی دارند. اینکه ما می گوییم جوان زود ازدواج کند معنایش این نیست که جوان خام و ناآشنای با زندگی زود ازدواج کند، که اگر اینطور بود شاید نتیجه برعکس بدهد.

 

اما حتی اگر اینطور نبود هم به طور کلی زود ازدواج کردن بهتر از تأخیر آن است، چرا؟

 

قلب این مبحث به همین موضوع بر می گردد، جوانان خیلی راحت تر و بی دغدغه تر از میانسالان با زندگی کنار میایند. پسری که در حدود 20 سالگی با دختری در حدود 15 تا 18 سال ازدواج می کند، این زوج با مشکلات زندگی بسیار راحت تر کنار می آیند تا اینکه سن بالاتر رود.

 

متأسفانه آنچه که امروزه این امر بدیهی را به معضلی تبدیل کرده است، توقعات والدین است. دخترو پسر اگر از خودشان باشد، حاضرند در یک اتاق با آشپز خانه مشترک هم زندگی کنند، اما پدر و مادر نمی گذارند و به خیال خودشان  به این زوج لطف می کنند. اگر توقعات پایین باشند، آن مشکلات مالی برای ازدواج اصلاپیش نمی آید.

 

از طرفی دیگر دوران شادابی، طراوت، عشق ورزیدن و امثال این موارد در ابتدای جوانی است. وقتی جوان سنش بالا رفت دیگر به مقولات زندگی به دید ایثار، گذشت، تحمل، خوش بینی، امید و غیره نگاه نمی کند. او دیگر دنبال حقوق خودش است، دیگر در فکر این است که در زندگی با دیدی دقیق و رصدی موشکافانه نسبت به طرف مقابل رفتار کند، دنبال کسب حقوق قانونی خود است، تحمل و گذشت برایش سخت تر می شود و آن طراوت اولیه برای درک لذت های مهم را تا حدی از دست می دهد.

 

آنچه که در جامعه قدیم ایران یعنی چند نسل قبل تر از امروز دیده می شود، نتیجه اش بسیار بهتر از وضعیت امروز جامعه ماست. پدر و مادرهای ما اکثرا زود ازدواج کرده اند. اکثرا اوایل زندگی را با سختی شروع کرده اند، اکثرا تحملشان نسبت به زندگی بیشتر بوده است نتیجه اش هم این بوده است که در آن دوران معضلی به عنوان طلاق به ندرت شنیده می شد، اما امروزه متأسفانه و طبق آخرین آمار از هر 3 ازدواج یکی به طلاق کشیده می شود که این آمار رو به وخیم تر شدن است.

 

2- دوران مجردی دوران بی قانونیست، برای مجرد معمولا مهم نیست که گاهی یک وعده غذا هم نخورد، در چه جایی زندگی کند، نظم داشته باشد یا نه، اتاقش کثیف باشد یانه و از این قبیل بی قیدی ها که جوانان مجرد خودشان بهتر می دانند.

 

حال این جوان مجرد اگر زود ازدواج کرد عادت به  قانون برای او زیاد سخت نیست زیرا دوران کوتاهی را با بی قانونی زندگی کرده است، اما اگر این دوران خیلی طولانی شد، عادت به قید و قانون، برنامه ریزی، کنار گذاشتن عادات بد مثل رفیق بازی و به طور کلی هماهنگ شدن با زندگی متأهلی برایش خیلی سخت تر می شود.

 

نتیجه:

تأخیر در ازدواج  کار پسندیده ای نیست، و توجیهاتی که جوانان برای آن می آورند قانع کننده نیست. خداوند متعال هم کفالت کسی که ازدواج می کند را به عهده گرفته است. آنچه که از لسان روایات بر می آید آن است که زندگی مجردی با تأهل از زمین تا آسمان فرق می کند و به طور کلی  در ادبیات دین اسلام اصلا انسان مجرد را یک انسان رسمی حساب نمی کنند.

 

پس پدران و مادران جامعه توجه کنند که جوانان را به ازدواج زود ترغیب کنند و سخت نگیرند، جوانان هم هرچه زود تر ازدواج کنند به نفع خودشان است.

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۰۳/۰۱
مجتبی مهرجو

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">