نقدینگی مردم در بند مسکن
روحالله مهرجو، کارشناس اقتصادی در گفتگو با پول نیوز، اظهار داشت: در گذشته نه چندان دور مسکن بزرگ در نهایت به عنوان یک اعتبار برای بازرگانان و مالکان که دو قشر ثروتمند جامعه محسوب میشدند، به حساب میآمد اما امروز یک آپارتمان 40 متری یک کالای مهم به شمار میرود.
وی با بیان اینکه در اقتصادی که متکی به بخش خصوصی نبوده و تولید محور نباشد مسکن، طلا، ارز و خودرو به سرمایههای مردم بدل میشوند بیان کرد: تورم در کشور باعث شده است که مردم برای حفظ ارزش داراییهای خود به یکی از موارد فوق روی بیاورند در حالی که این برای اقتصاد کشور به نوعی بیماری به حساب میآید.
این استاد دانشگاه و پژوهشگر اجتماعی ادامه داد: در اصل، نقدینگی به جای اینکه در تولید سرازیر شود و تولید ناخالص داخلی را افزایش بدهد در حوزه سفته بازی ورود کرده و با خرید و فروش مواردی چون مسکن تنها به تورم دامن میزند.
مهرجو با اشاره به اینکه در حال حاضر مسکن یکی از امنترین سرمایه گذاریها در کشور به حساب میآید خاطرنشان کرد: متأسفانه در حوزه مسکن اگرچه رکود وجود دارد اما شاهد کاهش قیمت نیستیم و با یک رکود تورمی روبهرو هستیم.
وی گفت: رونق ساخت و ساز باعث میشود چرخ صنایع بسیاری بچرخد اما مشکل اینجاست که سود مسکن به جیب دلالان میرود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه متأسفانه واسطهها در اقتصاد کشور نقش سازنده و اصلی خود را ایفا نمیکنند اظهار کرد: در اقتصادهای مولد، واسطهها هم به نفع تولید کننده و هم به نفع مصرف کننده هستند به صورتی که به بهترین قیمت خریداری و به کمترین قیمت ممکن هم به دلیل وجود رقابت، به فروش میرسانند در حالی که این روند در اقتصاد ما برعکس است.
مهرجو با بیان اینکه دلالان مسکن نیز در انتظار خرید واحدها به کمترین قیمت ممکن هستند تا در فرصت مناسبی به فروش برسانند افزود: هنوز دولت نیز نتوانسته است، چاره مناسب این کار را بیابد.
وی با اشاره به اینکه اخذ مالیات از واحدهای خالی نیز موفق نخواهد شد تصریح کرد: تعیین مالیات برای واحدهای خالی، به دلیل نبود یک ساز و کار اساسی پاسخگو نیست چرا که مالکان واحدها به راحتی یک اجاره نامه صوری دست و پا خواهند کرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تنها راهکار اساسی برای این حوزه، ایجاد بستری مناسب برای سوق دادن نقدینگیها به سمت تولید است ادامه داد: تنها تولید ناخالص داخلی است که میتواند ضمن جلوگیری از تورم و ایجاد اشتغال، ارزش پول ملی کشور را نیز ارتقا بخشد.
مهرجو خاطرنشان کرد: تا زمانی که سودهای سپردههای بانکی بر سود تولید بچربد و سرمایه گذاری بر روی مسکن در کوتاه مدت سود خوبی عاید مالکان کنند، مشکل مسکن برطرف نخواهد شد.
وی ادامه داد: وقتی که زمین قیمت بالایی داشته باشد، قیمت تمام شده مسکن نیز افزایش خواهد یافت و سازنده نیز چارهای جز افزایش قیمت فروش را نخواهد داشت.
استاد دانشگاه اظهار کرد: افزایش قیمت مسکن به فرهنگ جامعه ما نیز باز میگردد چرا که مردم میخواهند هرچه را میخرند با سود به فروش برسانند.
مهرجو افزود: مردم ما خواهان سود در کوتاه مدت هستند و به همین دلیل در زمینههایی چون ارز، طلا و مسکن روی میآورند و همین مسأله تورم زا است.
وی با اشاره به اینکه یکی از عوامل منشعب از کوتاه مدت بودن جامعه همین مسأله است تصریح کرد: همین مسأله باعث میشود که اصلاح اقتصاد کشور و سرمایه گذاری در تولید زمانبر شود و تا زمانی که فرهنگ غالب تغییر نکند، نباید انتظار معجزه در این حوزه داشته باشیم.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه امروز چندین هزار واحد مسکونی خالی وجود دارد ادامه داد: با این وجود نیاز به مسکن نیز وجود دارد. به همین دلیل است که بسیاری از سرمایهداران واحدهای مسکونی را خریداری و به امید سود از فروش آنها نیز خودداری میکنند.
مهرجو با اشاره به اینکه به نظر نمیرسد در کوتاه مدت شاهد کاهش قیمت مسکن باشیم خاطرنشان کرد: به دلیل افزایش قیمت ساخت و ساز و زمین میزان اخذ پروانه ساختمانی و احداث خانه های جدید نیز کاهش یافته به همین دلیل انتظار چندانی برای عرضه مسکن نیز نباید داشته باشیم.
وی گفت: همین مسأله باعث میشود که عرضه نیز در بازار وجود نداشته و قیمت واحدهای موجود نیز کاهش نیابد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: باید شرایط برای سازندگان حرفهای فراهم شود و تسهیلات مناسب خرید تدارک داده شود تا میزان ساخت و ساز افزایش و در نتیجه قیمتها را تعدیل کند.
مهرجو افزود: افزایش تسهیلات خرید مسکن با نرخ پایین، کاهش قیمت عوارض اخذ پروانه و پایان کار، تخفیف در مالیاتها و تعیین مشوق برای ساخت و ساز از جمله این اقدامات است.
وی با بیان اینکه در بلند مدت نیز اقتصاد کشور را باید به سمت تولید سوق داد تصریح کرد: مسکن اجتماعی، مسکن مهر، احیا بافت فرسوده اقداماتی بود که تا کنون دولتها به دنبال اجرای آنها بودند اما در واقع سیستم بانکی به دلیل قیمت بالای تمام شده پول نمیتواند تسهیلات ارزان قیمت را پرداخت کند.
مهرجو در نهایت گفت: تا زمانی که نقدینگی مردم در گروگان مسکن، طلا، ارز و کالاهایی است که به تولید منجر نمیشوند، نمیتوان انتظار کاهش قیمت مسکن را داشت