روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

بازار سرمایه در انتظار یک خبر خوب

چهارشنبه, ۱ اسفند ۱۳۹۷، ۰۹:۳۱ ق.ظ

پایگاه خبری فکر اقتصادی- بورس به زبان ساده
بازار سرمایه در انتظار یک خبر خوب

امسال برای اقتصاد کشور سال عادی نبود و شوک‌هایی که تقریبا از تابستان آغاز شد همه شئون بازار تحت تأثیر قرار داد. افزایش قیمت ارز و طلا به یکبار رکود بازار را در یک برهه تقریباً کوتاه شکست و افزایش باورنکردنی قیمت‌ها را به دنبال داشت. بازارهایی چون سکه و طلای دست دوم و شکسته به همراه بازار ارز متلاطم شد و حجم انبوهی از نقدینگی مردم را به سمت خود کشید. اما این بار بر خلاف دوره‌های گذشته که بازار مسکن در کنار ارز و دلار از جمله رکن‌های اصلی جذب نقدینگی بود، بازار سرمایه هم برای مردم جذاب شد. بسیاری از افراد برای نخستین بار کد معاملاتی از کارگزاری‌ها دریافت کردند وبه معامله پرداختند. در این میان رشد شاخص بورس باور نکردنی و بدون وقفه افزایش یافته به طوری که سال با شاخص ۹۶هزار و ۴۲۶ واحد آغاز به کار کرد و در اوج دوران بازار به ۱۹۵ هزار واحد نیز رسید. شاخص پس از رسیدن به قله ۱۹۵ هزار اصلاح خود را آغاز کرد و تا کانال ۱۵۰ هزار واحد عقب آمد و پس از آن یک روند افتان و خیزان به خود گرفت. به عبارت دیگر بازار از ۱۱ شهریور ماه استارت صعودی خود را آغاز کرد و تا هفتم مهر ماه روند خود را حفظ کرد و به کانال ۱۹۰ هزار وارد شد.روند صعودی بازار که تقریباً تا این تاریخ سابقه نداشت همه را شگفته زده کرد و حداقل برای یک ماه بدون توقف رشد صعودیش را ادامه داد. همین مسأله بسیاری افراد تازه کار را نیز وارد بازار کرد و به آنان این نوید را داد که می‌توانند به یکبار سرمایه‌های خود را چند برابر کنند. اما بازار این روند صعودی را که برای کارشناس اقتصادی نیز تقریباً غیر قابل پیش بینی بود، ادامه نداد و از اواخر آبان‌ ماه اصلاح خود را آغاز کرد و تا کانال ۱۵۰ هزار پایین آمد.
افزایش نرخ ارز و در نتیجه تجدید ارزیابی دارایی‌ها باعث افزایش ارزش‌ها سهام‌ها شد. همچنین افزایش باور نکردنی نرخ ارز باعث شد که صادرات محصولات مختلف به ویژه پالایشی‌ها و فولادی‌ها رونق بی‌نظیری بگیرد و در نتیجه بازار با لیدری فولادی‌ها و البته پالایشی‌ها حرکت صعودی خود را انجام دهد. اما تحریم‌ها این دوران خوش را به زودی پایان داد. حتی امریکا به طور مستقیم فولاد مبارکه اصفهان که سهمی بنیادی و البته موثر در شاخص کل است را تحریم کرد و قیمت این سهم از حدود ۶۷۰ تومان به یکبار تا ۴۷۰ تومان کاهش یافت. همچنین پالایشی‌ها نیز روزهای سخت و قرمزی را پشت سرگذاشتند. در این میان اگر چه مدیران ذوب آهن اصفهان باهوشی به خرج دادند و در اوج سقوط بازار نماد را بستند اما پس از باز شدن و رفتن به مجمع در مقابل سقوط بازار دوام نیاوردند و نتوانستند دوباره روزهای اوج را تکرار کنند. تا بالاخره بانکی‌ها وارد بازار شدند و لیدری را بر عهده بگیرند و این نوید را دادند که می‌توانند روزهای خوب بورس را تکرار کنند. اگرچه دل بستن به افزایش قیمت خودرو هم خودرویی‌ها را به عنوان یک لیدر مطرح کرد اما نامشخص بودن تصویب قیمت جدید و کشمکشی که در دولت و مجلس بر سر این مسأله به وجود آمد باعث شد انتظارات از خودرویی‌ها تا کنون به طور کامل محقق نشود و تأثیری که می‌تواند بر روی شاخص از خود برجای بگذارد، را محقق نکند. اما امروز همه چشم به تصمیم گیری در باره قیمت خودرو بستند تا خودرویی‌ها هم را به عنوان لیدران قدرتمند بازار ببینند.
اما بازار وقتی شاخص ۱۵۴ هزار را در تاریخ اول دی ماه به خود دید، روندی طبیعی را در پیش گرفت، با هر افزایش، بلافاصله اصلاح انجام شد. تقریباً افراد تازه واردی که به امید سود آمده بودند و سهام را در اوج خریدند ناامیدانه از بازار خارج شدند و بازار و بورس بازان باقی ماندند تا به روزهای خوب دل خوش کنند.
اگر از اوضاع و احوال این روزهای بازار هم بپرسید خواهیم گفت بازار افتان و خیزان به حرکت خود ادامه می‌دهد و روزهای مثبت و منفی را به طور سینوسی و متوالی به خود می‌بیند. تقریباً خبری از تزریق نقدینگی به بازار نیست و پیش بینی‌ می‌شود که تا پایان سال همین روند ادامه یابد. بنابراین نمی‌توانیم بازار را مثبت یا منفی بخوانیم، مگر اینکه خبر تازه‌ای به گوش برسد. خبری که به نظر می‌تواند راه اندازی کانال ویژه ارتباط مالی اروپایی‌ها با ایران یا همان SPV باشد که بالاخره آمد و باید منتظر ماند و دید چه تأثیری بر اقتصاد کشور و البته بازار سرمایه دارد.
اما در پایان باید اعلام داشت که سرمایه‌گذاری در بازار بورس می‌تواند سالم‌ترین بستر اقتصادی باشد که به تولید ناخالص داخلی کمک و آن را تقویت می‌کند. بورس شاید یکی از معدود بسترهایی است که تزریق نقدینگی در آن باعث تورم نمی‌شود و به نفع همه تمام می‌شود، اما ورود به آن الزاماتی دارد که مردم به ویژه افراد تازه وارد باید به آن توجه داشته باشند، در بازار بورس نباید نقدینگی قرضی و یا پول الزامات زندگی مانند منزل مسکونی را وارد کرد و یا با تسهیلات بانکی وارد شد؛ بلکه باید پولی را وارد بورس کرد که مازاد بر نیاز زندگی بوده و حداقل ۶ ماه به آن نیازی نباشد. نگاه‌ها به بازار بورس را باید بلند مدت کرد و آگاه بود که در کوتاه مدت نمی‌توان انتظار بالایی از بازار بورس داشت. اما قطعاً حضور در آن باعث انتفاع کشور می‌شود و سرمایه گذاری مفید به فایده‌ای برای همگان خواهد بود. تازه واردها می‌توانند برای جلوگیری از ضررهای خود از صندوق‌های سرمایه گذاری استفاده کنند تا با الفبای بازار بورس آشنا شوند.
روح الله مهرجو

http://www.fekreeghtesadi.ir/?p=17110


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۷/۱۲/۰۱
مجتبی مهرجو

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">