روح الله مهرجو استاد دانشگاه و کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

روح الله مهرجو استاد دانشگاه و  کارشناس ارتباطات و پژوهشگر حوزه اجتماعی

این وبلاگ کاملا شخصی می باشد
mehrjoor.ir

بایگانی
آخرین نظرات

کیفیت نماز عید فطر وعید قربان

پنجشنبه, ۱۷ مرداد ۱۳۹۲، ۰۹:۳۴ ب.ظ

 بسم الله

کیفیت نماز عید فطر وعید قربان از کتاب ( توضیح المسائل )

مسأله ۱۴۹۶ ـ نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه‏السلام واجب است و باید با جماعت خوانده شود ، و در زمان ما که امام علیه‏السلام غائب است ، مستحب مى‏باشد . و مى‏شود آن را با جماعت یا فرادى خواند .
مسأله ۱۴۹۷ ـ وقت نماز عید فطر و قربان از اول آفتاب روز عید تا ظهر است .
مسأله ۱۴۹۸ ـ مستحب است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند ، و در عید فطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کنند ، و زکات فطره را هم بدهند ، بعد نماز عید را بخوانند .
مسأله ۱۴۹۹ ـ نماز عید فطر و قربان دو رکعت است ، که در هر رکعت بعد از خواندن حمد و سوره ، سه تکبیر بگوید ، و بهتر آن است که در رکعت اول پنج تکبیر بگوید ، و میان هر دو تکبیر یک قنوت بخواند ، وبعد از تکبیر پنجم تکبیر دیگرى بگوید به رکوع رود ، و دو سجده بجا آورد و بر خیزد ، ودر رکعت دوم چهار تکبیر بگوید ، و میان هر دو تکبیر یک قنوت بخواند ، و بعد از تکبیر چهارم تکبیر دیگرى بگوید و به رکوع رود ، و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهّد بخواند ونماز را سلام دهد .
مسأله ۱۵٠٠ ـ در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکرى بخوانند کافى است ولى بهتر است این دعا را بخواند «اللّهُمَّ اَهْلَ الکِبْریاءِ وَالعَظَمَةِ ، وَاَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَرُوتِ ، وَاَهْلَ العَفْوِ وَالرَّحْمَةِ ، وَاَهْلَ التَّقْوَى وَالمَغْفِرَةِ ، اَسْأَلُکَ بِحَقِّ هذَا الیَوْمِ ، الَّذِى جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِین عِیداً ، وَلِمُحَمَّدٍ صلى‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم ذُخْراً وَشَرَفاً وَکَرامَةً وَمَزِیداً ، اَنْ تُصلِّیَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ ، وَاَنْ تُدْخِلَنِی فِی کُلِّ خَیْرٍ اَدْخَلْتَ فِیهِ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّدٍ ، وَاَنْ تُخْرِجَنِى مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَآلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلیْهِمْ ، اللّهُمَّ اِنِّی اَسْأَلُکَ خَیْرَ ما سَأَلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصّالِحُونَ ، وَاَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُکَ المُخْلَصُونَ» ، .
مسأله ۱۵٠۱ ـ در زمان غائب بودن امام علیه‏السلام اگر نماز عید فطر و قربان به جماعت خوانده شود ، احتیاط لازم آن است که بعد از آن دو خطبه بخواند . و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره ، و در خطبه عید قربان احکام قربانى را بگوید .
مسأله ۱۵٠۲ ـ نماز عید سوره مخصوصى ندارد ، ولى بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره ۹۱) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره ۸۸) را بخوانند ، یا در رکعت اول سوره سبّح اسم (سوره ۸۷) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند .
مسأله ۱۵٠۳ ـ مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ، ولى در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود .
مسأله ۱۵٠۴ ـ مستحب است پیاده و پا برهنه و با وقار به نماز عید بروند ، و پیش از نماز غسل کنند ، و عمامه سفید بر سر بگذارند .
مسأله ۱۵٠۵ ـ مستحب است در نماز عید بر زمین سجده کنند ، و در حال گفتن تکبیرها دستها را بلند کنند ، و حمد و سوره را بلند بخوانند ، چه امام باشد چه منفرد.
مسأله ۱۵٠۶ ـ بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر ، و بعد از نماز صبح و بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید : «اللّه‏ُ اَکْبَرُ ، اللّه‏ُ اَکْبَرُ ، لا اِلهَ اِلاَّ اللّه‏ُ وَاللّه‏ُ اَکْبَرُ ، اللّه‏ُ اَکْبَرُ وَللّه‏ِ الحَمْدُ ، اللّه‏ُ اَکْبَرُ عَلى ما هَدانا» .
مسأله ۱۵٠۷ ـ مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز ، که اول آنها نماز ظهر روز عید ، و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است ، تکبیرهائى را که در مسأله پیش گفته شد بگوید ، و بعد از آن بگوید : «اللّه‏ُ اَکْبَرُ عَلى ما رَزَقَنا مِنْ بَهِیمَةِ الاَنْعامِ ، وَالحَمْدُ للّه‏ِ عَلى ما اَبْلانا» . ولى اگر عید قربان را در منى باشد مستحب است بعد از پانزده نماز ، که اول آنها نماز ظهر روز عید ، و آخر آنها نماز صبح روز سیزدهم ذیحجّه است ، این تکبیرها را بگوید .
مسأله ۱۵٠۸ ـ احتیاط مستحب آن است که زنها از رفتن به نماز عید خوددارى کنند ، ولى این احتیاط براى زنهاى پیر نیست .
مسأله ۱۵٠۹ ـ در نماز عید هم مثل نمازهاى دیگر ، مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهاى دیگر نماز را خودش بخواند .
مسأله ۱۵۱٠ ـ اگر مأموم موقعى برسد که امام مقدارى از تکبیرها را گفته ، بعد از آنکه امام به رکوع رفت ، باید آنچه از تکبیرها و قنوتها را که با امام نگفته خودش بگوید و رکوع را درک کند ، و اگر در هر قنوت یک بار «سبحان اللّه‏ و الحمد للّه‏» بگوید کافى است ، واگر فرصت نبود فقط تکبیرها را بگوید ، و اگر به آن مقدار هم فرصت نبود کافى است متابعت کند و به رکوع برود .
مسأله ۱۵۱۱ ـ اگر در نماز عید موقعى برسد که امام در رکوع است ، مى‏تواند نیّت کند و تکبیر اول نماز را بگوید و به رکوع رود .
مسأله ۱۵۱۲ ـ اگر در نماز عید یک سجده را فراموش کند ، لازم است که بعد از نماز آن را بجا آورد ، و همچنین اگر کارى که براى آن در نماز یومیه سجده سهو لازم است پیش آید ، لازم است دو سجده سهو بنماید .

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">